Προφίλ

Προφιλ

Έχοντας ως πρότυπο το «Κοινόν Αινιάνων», μια αρχαία ομοσπονδιακή ένωση με σκοπό την συλλογικότητα και την ανεξαρτητοποίηση που αναπτύχθηκε το 410π.Χ. στην Υπάτη Φθιώτιδας, η ΚΟΙΝΣΕΠ δημιουργήθηκε για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών.

Οι Αινιάνες ήθελαν δημοκρατικό πολίτευμα αφού ως τότε είχαν βασιλεία (κατά τον Ξενοφώντα). Αυτό το κατάφεραν, αρχικά, θεμελιώνοντας τις κώμες, πόλεις αυτόνομες, ελεύθερες και αυτοδιοίκητες που λάμβαναν αποφάσεις από τις τοπικές συνελεύσεις και έπειτα εδραιώνοντας το Κοινόν Αινιάνων.

Το Κοινόν εξέφραζε την κοινή συνείδησή και την ενότητα τους. Εκλέγονταν κάθε χρόνο ορισμένος αριθμός αιρετών αντιπροσώπων, οι οποίοι έπαιρναν μέρος στην εθνοσυνέλευση και λάμβαναν αποφάσεις δημοκρατικά, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην σημερινή εποχή με το κοινοβούλιο.

Όλα τα θέματα που αφορούσαν την κοινότητα ορίζονταν δημοκρατικά από τους αντιπροσώπους οι οποίοι ήταν άξιοι σεβασμού και τιμών. Ακόμη, το Κοινόν ξεκίνησε κυκλοφορία νομισμάτων το 400 πΧ και όπως φαίνεται δρούσε σε δημοκρατική βάση παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπιζαν εκείνη την εποχή οι Αινιάνες. Αργότερα, το Κοινόν απορροφήθηκε από μεγαλύτερα πολιτειακά σχήματα και έτσι σταμάτησαν να λειτουργούν αυτόνομοι και να έχουν το δικό τους νόμισμα. Όμως έμειναν στην ιστορία για τα ιδανικά και την δημοκρατική χροιά που τους χαρακτήριζε.

Σκεπτόμενοι όλες αυτές τις δημοκρατικές ενέργειες που έπρατταν οι πρόγονοί μας και το πόσο ενωμένοι και αυτόνομοι ήταν αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τον Μάιο του 2020 το «Κοινόν Αινιάνων» ως μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας με τον διακριτικό τίτλο «Κοινόν Αινιάνων». Έδρα της είναι η ιστορική και πανέμορφη Υπάτη.

Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η παραγωγή προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση, την τέχνη και την παράδοση.

Διοργανώνοντας δράσεις, όπως, σεμινάρια, ημερίδες, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και παραγωγή τοπικών προϊόντων, συμβάλλει  στην κοινωνική και οικονομική ισότητα, προωθεί τη διαγενεακή και πολυπολιτισμική συμφιλίωση, με έμφαση στις ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών. Επίσης, προωθεί την αειφορία του περιβάλλοντος και την ισότητα των φύλων καθώς και προστατεύει και αναπτύσσει τα κοινά αγαθά, καταστάσεις οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την κοινωνία μας.

Έχετε Απορίες;

Μή διστάσετε να μας καλέσετε στο +30.697.184.7322 ή να μας στείλετε μήνυμα μέσα από τη φόρμα επικοινωνίας μαςΔείτε τα Ενημερωτικά Δελτία μας


Ακολουθήστε μας στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για να είστε πάντα ενημερωμένοι για τις δράσεις μας.


Πληροφορίες Επικοινωνίας

  • Υπάτη, 35003, Φθιώτιδα | ΑΓΕΜΚΟ: 000176903131
  • +30.694.253.7930
  • info@koinoainianon.gr
  • www.koinoainianon.gr

Ενημερωτικά Δελτία

Γραφτείτε στη λίστα ενημερωτικών δελτίων μας για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα μας
Δεν θα στείλουμε ποτέ spam

Gallery